Vragen

Help, wij zijn helemaal niet fotogeniek en houden niet zo van foto’s! Wat nu?

Dit is denk ik met stip op 1 de meest gehoorde opmerking als mensen mij benaderen. Don’t you worry! Niemand vindt het leuk om op de foto te gaan. Ik ook niet! Iedereen kent wel die horror foto’s die gemaakt zijn op een willekeurige verjaardag van tante/nichtje/buurvrouw waar Oom Henk (sorry aan alle oom Henk’s, nothing personal!) met zijn semi-professionele camera aan de slag is geweest. Verkeerde hoek, onderkin, net aan het praten, één oog dicht, enzovoort. Gewoon niet okee of flatteus en niet leuk voor je zelfbeeld. Hoe lief ik Oom Henk ook vind en hoe duur of indrukwekkend zijn apparatuur ook mag zijn: tijdens jullie shoot en bruiloft mag hij lekker die camera thuis laten. Mijn fotografie is niet te vergelijken met dit soort foto’s.

Over de jaren dat ik fotografeer en met alle honderden mensen die ik voor mijn lens heb gehad heb ik een manier ontwikkeld om de mooiste kant van iemand te zien en die ook vast te leggen. Ik stel jullie gerust en geef aanwijzingen gedurende de shoot. Ik zal nooit zeggen “doe maar wat” want dat zou ik zelf echt heel vervelend vinden. Ík ben de fotograaf en ik zie precies hoe jullie het allermooist staan, ik zie dit ook als mijn taak (daarom ben ik er en daarom boeken jullie mij). Gekke poses of vreemde hoeken zal je ook niet snel bij mij voorbij zien komen, jullie zullen niets vreemds hoeven doen. Ik hou van natuurlijke poses. Shoots zijn vooral erg leuk en na 5 minuten is de spanning er sowieso af, dat durf ik je te beloven.

Zijn er dingen waar we rekening mee moeten houden als we jou als fotograaf willen?

Mijn fotografie draait om licht. Je staat er misschien niet bij stil als je door de site bladert maar met elk shot hou ik ontzettend veel rekening met het licht. Bijvoorbeeld midden op de dag als de felle zon hoog staat is geen ideaal licht voor foto’s, behalve als er schaduw is: dan is het juist weer prachtig! Een halve meter draaien is een wereld van verschil.

Kan ik na de shoot ook alle onbewerkte foto's krijgen?

 Ik zoek de mooiste foto’s van jouw shoot uit en bewerk deze stuk voor stuk zorgvuldig na. De onbewerkte foto’s worden niet geleverd.

Hoe lang duurt het voor ik de foto’s krijg?

Ik doe mijn best om zo snel mogelijk na de shoot een voorproefje te laten zien. Uiterlijk 3 weken na de shoot kan je de foto’s in hoge resolutie in je mail verwachten.

Ik wil mijn foto’s niet online of in je portfolio. Kan dat?

Dat kan. Er komen dan wel wat extra kosten bij, dus geef dat vooraf aan bij het boeken! Het is achteraf niet meer mogelijk om dit te besluiten, dus denk er goed over na en overleg dit ook met iedereen die op de foto gaat.